dimecres, 2 d’octubre del 2013

Vot particular Malaret i Figueras acord CAC Info K notícia Via Catalana


VOT PARTICULAR que formulen les conselleres Elisenda Malaret i Carme Figueras en relació a l’acord d’1 d’octubre de 2013 del Ple Consell de l’Audiovisual de Catalunya sobre l’Anàlisi de les informacions sobre la Via Catalana cap a la Independència emeses per Televisió de Catalunya, SA, durant el teleinformatiu Info K, pel canal Super3, el 12 de setembre de 2013


Les conselleres sotasignants valorem positivament que Televisió de Catalunya hagi tingut cura de les especificitats del públic infantil mitjançant la creació de un teleinformatiu adreçat especialment als nenes i nenes de 8 a 12 anys i per això van subscriure íntegrament l’Acord 110/2012 que, en el marc de l’aprovació de l’Informe sobre el compliment de les missions de servei públic de la CCMA, va valorar positivament aquesta iniciativa.

Considerem que el dret de participació i d’opinió dels infants i adolescents ha de ser respectat i no s’ha de posar en dubte, tal i com determina la Convenció sobre els Drets de l’Infant i tota la legislació vigent sobre protecció dels drets de la infància.

Ara bé, l’apartat 2 de l’article 32 de la Llei catalana 14/2010 dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència (a l’igual que ho fa la llei orgànica 1/1996 de protecció jurídica del menor), determina que “Els pares i les mares, els titulars de la tutela o de la guarda i els poders públics han de vetllar perquè la informació que rebin els infants i adolescents sigui veraç, plural i respectuosa amb els principis constitucionals. La mateixa Llei catalana també diu que “els mitjans de comunicació social han de tractar amb una cura especial qualsevol informació que afecti els infants o els adolescents (...)”.

En coherència amb el marc legal vigent, entenem que en un programa informatiu dirigit al públic infantil cal tenir especial cura en el compliment del principis de rigor, objectivitat, veracitat, equilibri i neutralitat que regeixen el periodisme i, molt especialment, quan la tasca d’informació s’exerceix en un mitjà de comunicació que té la naturalesa de servei públic. Aquests principis constitucionals, inherents a l’estàndard europeu en matèria de drets humans, han de ser objecte de especial atenció quan es tracta de la informació destinada a nens i nenes menors de 12 anys.

És des d’aquesta perspectiva, la de la necessària i efectiva  protecció dels drets dels menors telespectadors, que entenem que en l’informatiu objecte de l’acord s’han produït algunes mancances i que no s’ha vetllat adequadament pel respecte als principis establerts tant en la legislació vigent com en el propi Llibre d’Estil de la CCMA. No es tracta en cap moment de posar en qüestió el format ni la presència de nens o nenes, doncs entenem que en la mesura en que aquests varen assistir a la manifestació acompanyats dels seus pares es pot pressuposar el consentiment d’aquests per la utilització de les imatges.

En un programa destinat a infants i adolescents cal vetllar tant pel dret a la llibertat d’expressió dels que hi intervenen com pels drets dels que reben la informació i, per això, cal estar especialment alerta quan els menors participants exagerin o distorsionin la realitat dels fets.

Així doncs, pressuposem que,  en la mesura que els infants i adolescents entrevistats i els que poden ser identificats en el programa anaven acompanyats del seus pares, TVC va rebre el consentiment per a l’emissió de les imatges i, per tant, no s’han vulnerat els drets dels infants entrevistats. Ara bé, no creiem que puguem fer aquesta mateixa afirmació pel que fa als drets de la totalitat dels nens i de les nenes espectadors del programa, donat que el programa mostra la notícia de la Via Catalana de tal manera que els infants que no hi van anar es poden sentir exclosos. Sembla que el presentador pressuposi que s’hi havia d’anar, com es pot fàcilment inferir de algunes frases pronunciades pel conductor del programa que ressenyem a continuació:

“Hi éreu vosaltres, ahir a la Via Catalana?”, “un fet històric”, “els que hi vàreu anar ho recordareu durant molt temps”.

El conjunt de la notícia deixa entreveure que els nens i les nenes que no han estat a la Via Catalana s’han perdut un gran esdeveniment, la qual cosa els pot fer sentir discriminats o menystinguts o, si més no, sentir-se malament per no haver-hi anat, i tenir, ells o els seus pares, una posició diferent que, com és obvi, és igual de legítima. Igualment el to entusiasta mostrat pel presentador evidencia una empatia per les posicions dels que varen participar que menysté la posició dels nens i nenes que estan veient l’informatiu i que no varen participar a aquesta manifestació, la qual es relata en un to que denota una valoració positiva que configura una presa de partit i, per tant, manca de neutralitat.

Aquest fet, al nostre entendre, vulnera el deure de neutralitat, rigor, objectivitat i equilibri que ha de tenir la televisió pública catalana (art. 26.2 de la llei 22/2005 de comunicació audiovisual de Catalunya)

La parcialitat o presa de partit en la presentació de la noticia també es posa de relleu en la poca cura que es mostra en la selecció dels inserts presentats, com tampoc la veu en off matisa o precisa algunes afirmacions exagerades dels infants entrevistats i seleccionats quan diuen frases com “és el 1714 quan vam deixar de ser independents” o “Espanya es tindrà que rendir”. En aquest sentit, el drets dels nens espectadors a ser informats amb veracitat i imparcialitat pot haver-se vulnerat.

Creiem fermament que els infants i adolescents tenen dret a rebre una informació entenedora que els permeti comprendre els fets i els temes objecte de debat social i polític, amb una mirada crítica, diversa i sense adoctrinament.

Aquesta visió entusiasta i poc neutral que es dóna en la notícia en relació a la Via Catalana en l’Info K del dia 12 de setembre ha estat, al nostre entendre, un error, que no fa honor al valor educatiu i de formació, d’ensenyar a pensar sobre temes d’actualitat, que ha mostrat el programa Info K al llarg dels dotze anys d’existència. Televisió de Catalunya hauria d’haver estat més curosa pel que fa a la neutralitat i el rigor, pel fet que el programa Info K està especialment dirigit als nens i nenes menors de 12 anys, en relació a un fet d’important rellevància política i social; un fet que s’inscriu directament en la qüestió que en aquests moments causa mes debat i controvèrsia social a Catalunya i que, per això, exigeix un tractament informatiu especialment curós i equidistant.

Cal recordar el que contempla el propi Manual d’ús del Llibre d’Estil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals en l’apartat 1.1.4.1. Objectivitat, imparcialitat i equilibri informatius:  “Presentem els continguts informatius amb imparcialitat, sense prendre partit per cap opció i sense deixar-nos influir per les fonts que ens faciliten les notícies”(...)  “En temes en que hi ha punts de vista diferents o fins i tot confrontats, busquem opinions contrastades” (...)  “Expliquem els fets des d’un punt de vista neutre i equidistant”. Insistim, doncs, que aquesta objectivitat, imparcialitat i equilibri hauria de ser molt curosa quan es destina la informació als infants.

Finalment, i no menys important, volem posar de manifest quelcom que considerem igual o més greu. Ens referim al “recull final d’imatges” que, amb una durada d’1 minut i 30 segons, dóna final a l’emissió de l’Info K analitzat. Es tracta d’imatges que mostren una presa de partit per part de Televisió de Catalunya. Una militància a favor de la independència de Catalunya que no es respectuosa amb les prescripcions del Llibre d’Estil ni tampoc amb les obligacions que es deriven del drets constitucionals que regeixen la informació, especialment en una televisió de servei públic. Televisió de Catalunya mostra, en les imatges finals d’aquest programa, que ha pres partit, que defensa una de les diferents posicions que es plantegen sobre un tema de debat polític i social com és l’encaix Catalunya-Espanya i el debat sobre la independència de Catalunya. Es tracta d’imatges de la Via Catalana editades amb un tema musical utilitzat com a il·lustració sonora dels fets descrits a les imatges. A tall d’exemple, reproduïm algunes captures d’aquesta part final del programa: <!--[if !vml]--><!--[endif]--> <!--[if !vml]--><!--[endif]-->




<!--[if !vml]--><!--[endif]--> <!--[if !vml]--><!--[endif]-->

La identificació de TVC amb l’estelada i amb el propòsit d’independència queda explicitada, al nostre entendre en aquestes imatges i, molt especialment, pel fet que s’han seleccionat com a tancament del programa, ja al marge de la notícia concreta narrada. La lletra de la música, les imatges que superposen les banderes estelades i la coreografia amb el propi presentador i els crèdits finals de TV3 així ho deixen entreveure.

És per tots els motius exposats, que les conselleres Carme Figueras i Siñol i Elisenda Malaret i Garcia, considerem que l’acord que hauria d’haver adoptat el Ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya hauria d’haver tingut en compte en la motivació del mateix les consideracions exposades en aquest vot particular i a la part dispositiva l’acord hauria d’haver estat el següent:

“1. Recordar a Televisió de Catalunya la necessitat d’extremar la cura en l’informatiu Info K, com informatiu destinat a nens i nenes de 8 a 12 anys, per tal de garantir amb tota eficàcia el dret a la informació dels menors telespectadors i preservar els principis de objectivitat, rigor, equilibri i neutralitat que regeixen la informació.

2. Recordar l’especial significació que té pel compliment de la seva missió de servei públic el respecte d’allò establert en el seu Llibre d’Estil, apartat 1.1.4.1, “Presentem els continguts informatius amb imparcialitat, sense prendre partit per cap opció i sense deixar-nos influir per les fonts que ens faciliten les notícies”(...)  “En temes en que hi ha punts de vista diferents o fins i tot confrontats, busquem opinions contrastades” (...)  “Expliquem els fets des d’un punt de vista neutre i equidistant”. Un exigència de honestedat informativa particularment necessària quan es tracten informacions relatives a una qüestió objecte de gran debat social i polític. ”

 1 d’octubre de 2013

Elisenda Malaret i Garcia                                                  Carme Figueras i Siñol